Держекоінспекція разом з МОЗ посилює контроль за поводженням з медвідходами

Щоб забезпечити ефективну протидію фактам порушень у сфері поводження з медичними відходами, необхідно налагодити контроль за всіма ланками цього процесу.

Про співпрацю у цій сфері домовився Голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований разом із заступником міністра охорони здоров’я Ігорем Кузіним.

«Обговорили проблемні питання щодо збирання, знешкодження, зберігання, транспортування та утилізації медвідходів.
Так, найбільшою перепоною для ефективного контролю у цій сфері є відсутність офіційної та достовірної інформації про обсяг утвореного у медзакладах сміття. Держекоінспекція володіє інформацією лише про кількість транспортованих та знищених медвідходів, однак загальна кількість згенерованого у медзакладах сміття невідома», - пояснив Андрій Мальований.

Неповний контроль за ланцюгом поводження з відходами призводить до численних порушень та маніпуляцій у цій сфері. Зокрема, Держекоінспекція часто виявляє випадки незаконного захоронення небезпечного медичного сміття у лісосмугах, на узбережжях та територіях ПЗФ.

«Під час зустрічі домовились з Міністерством охорони здоров'я України про співпрацю, яка передбачає:
- Обмін інформацією про актуальний стан щодо поводження з медвідходами в регіональному розрізі;
- Проведення спільних нарад для оперативного вирішення проблемних питань;
- Розробку рішень для забезпечення дотримання законодавства у сфері поводження з медвідходами, зокрема, посилення екологічного контролю, приведення системи управління відходами до вимог європейського законодавства», - зазначив Андрій Мальований.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці