Голова Держекоінспекції провів засідання колегії ДЕІ у Офісі в Кривому Розі

В ході засідання колегії Держекоінспекції в Офісі ДЕІ у Кривому Розі обговорили досягнення та проблеми екологічного контролю. 

Про це повідомив Голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований.

Окрім керівників терорганів інспекції, представників громадських організацій та експертної спільноти, до участі долучився голова комітету Верховної Ради з питань екологічної політики Олег Бондаренко, який акцентував увагу на важливості посилення екологічного контролю та необхідності ухвалення законопроекту №3091, та Олена Криворучкіна, яка наголосила на обов'язковому збільшенні фінансування ДЕІ на найближчий рік.

«Якщо говорити про цифри, то протягом першого півріччя 2021 року Держекоінспекцією на 27% збільшено кількість перевірок та на 2% суму розрахованих збитків у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Водночас залишаються сфери, які потребують посиленої роботи. Це, зокрема, дотримання алгоритму заходів контролю, підготовка актів перевірок та приписів. Особливо важливими є ці аспекти з огляду на проведення найближчим часом заходів контролю 507 підприємств-водокористувачів за дорученням Прем’єр-міністра», - додав голова ДЕІ Андрій Мальований. 

Він зазначив, що за результатами колегії ухвалили низку нововведень для посилення якості перевірок, а саме:

1) Забезпечити контроль за заповненням актів перевірок. Інспектори мають вказувати якомога більше інформації про заходи контролю, щоб ефективно захищати інтереси ДЕІ у суді;

2) У разі відсутності у суб’єкта господарювання ліцензії або дозволу протягом трьох місяців забезпечити направлення позовної заяви до адміністративного суду щодо повного або часткового зупинення виробництва;

3) Продовження терміну припису для підприємства відтепер буде відбуватися тільки за погодженням Центрального апарату ДЕІ. Це дозволить забезпечити відповідальність підприємства у разі тривалого невиконання вимог інспекції;

4) Підготовка приписів здійснюватиметься лише за кількісними показниками, яких підприємство має досягти. Наприклад, знизити викиди забруднюючих речовин до чітко визначеної концентрації.

Окремо обговорювалась взаємодія ДЕІ з правоохоронцями. 

«Наголосив, що це важлива складова екологічного контролю, адже розслідування злочинів проти довкілля сьогодні є одним з пріоритетів держави. Тож інспектори мають якнайшвидше передавати правоохоронцям матеріали перевірок, під час яких були виявлені ознаки кримінальних порушень», - підкреслив Андрій Мальований. 

Особливу увагу приділили здійсненню ринкового нагляду за якістю пального. Цьогоріч інспекція почала відбір проб пального на АЗС та їх випробування в акредитованих лабораторіях. 

«Маємо попереду ще багато завдань для посилення екологічного контролю. Йдеться про внутрішню трансформацію та діджиталізацію органу. Над цим активно працюю і сподіваюсь, що спільними зусиллями всіх керівників територіальних органів та кожного інспектора ми досягнемо мети – чистого довкілля та сучасної екологічної інфраструктури», - підсумував Андрій Мальований.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці