Результати здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища з 22 по 29 жовтня 2021 року

З 22 по 29 жовтня 2021 року територіальними та міжрегіональними територіальними  органами Державної екологічної інспекції України проведено 984 перевірки на 425 об’єктах державного нагляду (контролю), складено 1172 протоколи про адміністративні правопорушення.

     Загальна сума накладених штрафних санкцій складає 355 тис. гривень.
До Державного бюджету стягнуто 320 тис. гривень.

     За порушення вимог природоохоронного законодавства розраховано збитків на суму 61 млн 770 тис. гривень.

     Загальна сума пред’явлених претензій та позовів складає 54 млн 738 тис. гривень. Стягнуто збитків у добровільному та примусовому порядку на суму
3 млн 854 тис. гривень.

     З метою припинення негативного впливу на навколишнє природне середовище при здійсненні виробничої діяльності, за позовною заявою Інспекції
у Волинській області рішенням суду обмежено (призупинено) діяльність одного суб’єкту господарювання.

      Найбільш резонансні порушення вимог природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання:

      Вінницька область

      Інспекцією у Вінницькій області  проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію на суму 5 млн 592 тис. 939 грн. ТОВ «Агробуд-Сервіс» за здійснення самовільного користування надрами для видобування цегельної сировини (суглинок) під час зупинки дії спеціального дозволу на користування надрами. Готуються матеріали для передачі до правоохоронних органів.

      Донецька область

      Інспекцією у Донецькій області проведено розрахунок збитків на суму
1 млн 197 тис. 949 грн. за забруднення та засмічення земельних ділянок загальною площею 2,43 га, невстановленими особами, на території Мирноградської ОТГ.  Матеріали направлено до СУ ГУНП в Донецькій області.

       Проведено розрахунок збитків на суму 5 млн 529 тис. 318 грн. за виявлений факт незаконного вилову водних біоресурсів, без відповідних дозвільних документів, у Вуглегорському водосховищі в районі с. Новолуганське Бахмутського району. Матеріали направлено до Бахмутського відділу поліції ГУНП в Донецькій області.

        місто Київ

       Інспекцією Столичного округу проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію ПрАТ «АК Київводоканал» на суму 24 млн 276 тис. 384 грн.
за забір підземних вод з артезіанських свердловин без спеціального дозволу
на користування надрами.

       Проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію Деснянській районній в місті Києві державній адміністрації  на суму 11 млн 207 тис. 418 грн. за засмічення земельної ділянки площею 201 кв. м твердими побутовими та будівельними відходами.

       Луганська область

       Інспекцією у Луганській області проведено розрахунок збитків та пред’явлено дві претензії КП «Попаснянський районний водоканал» на загальну суму 4 млн 548 тис. 54 грн. за користування надрами (підземними водами) без відповідного дозволу двома відокремленими підрозділами.

       Львівська область

       Інспекцією у Львівській області проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію Комунальному підприємству «Пустомитиводоканал» на суму 854 тис. 57 грн. за самовільне використання водних ресурсів при відсутності дозвільного документу на користування надрами (підземними водами). Готуються матеріали для передачі до правоохоронних органів.

Проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію ДП «Турківське лісове господарство» на суму 2 млн 37 тис. 102 грн. за незаконну рубку 456 дерев різних порід в межах території об’єкту ПЗФ НПП «Бойківщина», на території ДП «Турківське ЛГ», без спеціального дозволу.

        Полтавська область

Інспекцією Центрального округу проведено розрахунок збитків та пред’явлено  претензію Драбинівській сільській раді на суму 3 млн 205 тис. 2 грн. за засмічення земельних ділянок комунальними змішаними та будівельними відходами. 

        Сумська область

        Інспекцією у Сумській області проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію на суму 557 тис. 139 грн. ДП «Кролевецький агролісгосп» за самовільний поруб лісу в межах території  Кролевецької міської ради. Матеріали направлено до Сумської обласної прокуратури.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці