Результати здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища з 29 жовтня по 04 листопада 2021 року

З 29 жовтня по 04 листопада 2021 року територіальними та міжрегіональними територіальними  органами Державної екологічної інспекції України проведено 765 перевірок на 357 об’єктах державного нагляду (контролю), складено 867 протоколів про адміністративні правопорушення.

     Загальна сума накладених штрафних санкцій складає 283 тис. гривень. До Державного бюджету стягнуто 320 тис. гривень.

     За порушення вимог природоохоронного законодавства розраховано збитків на суму 52 млн 466 тис. гривень.

     Загальна сума пред’явлених претензій та позовів складає 19 млн 434 тис. гривень. Стягнуто збитків у добровільному та примусовому порядку на суму
2 млн 854 тис. гривень.

      Найбільш резонансні порушення вимог природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання:

      Житомирська область

      Інспекцією Поліського округу проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію ТОВ «Комплекс екологічних споруд» на суму 575 тис. 764 грн. за скид зворотних вод з перевищенням встановлених нормативів ГДС у р. Гнилопять. Матеріали передано до Житомирської обласної прокуратури.

       місто Київ

       Інспекцією Столичного округу проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію ТОВ «Комплекс Агромарс» на суму 10 млн 43 тис. 600 грн.
за самовільне використання водних ресурсів без спеціального дозволу на користування надрами.

       Проведено розрахунок збитків на суму 1 млн 664 тис. 368 грн. за незаконний лов риби забороненим знаряддям лову (сіткою), громадянином, на Київському водосховищі поблизу с. Сухолуччя. Матеріали направлено до Вишгородського районного суду Київської області.

       Кіровоградська область

       Інспекцією Придніпровського округу  проведено розрахунок збитків та пред’явлено дві претензії  військовій частині А 1469 (військове містечко «Канатове» м. Кропивницький) на загальну суму 1 млн 817 тис. 255 грн. за забруднення земельної ділянки площею 2216,34 кв. м нафтопродуктами та засмічення земельної ділянки площею 447 кв. м залишками вугілля. Матеріали направлено до Кіровоградської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Південного округу.

       Львівська область

       Інспекцією у Львівській області проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію Львівському національному аграрному університету на суму 955 тис. 628 грн. за самовільне використання водних ресурсів при відсутності дозвільного документу на користування надрами (підземними водами). Готуються матеріали для передачі до правоохоронних органів.

Проведено розрахунок збитків на суму 521 тис. 423 грн. за незаконну рубку дерев різних порід у лісових масивах на території Реабілітаційного центру «Назарет» релігійної організації «Самбірсько-Дрогобицької єпархії Української греко-католицької церкви» Дрогобицької ТГ. Матеріали направлено до Управління стратегічних розслідувань у Львівській області.

        Миколаївська область

Інспекцією Південно-Західного округу проведено розрахунок збитків на суму 9 млн 547 тис. 200 грн. за незаконне видобування невстановленими особами корисних копалин (глина тугоплавка), загальним об’ємом 2400 куб. м. на території Очаківської ОТГ на околиці села Парутине. Матеріали направлено до відділення поліції №7 Миколаївського районного управління поліції ГУНП в Миколаївській області.

        Сумська область

        Інспекцією у Сумській області проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію на суму 1 млн 1 тис. 557 грн. ТОВ «Альянс» за самовільне зайняття та нецільове використання земельних ділянок. Матеріали направлено до Управління Служби безпеки України у Сумській області.

        Херсонська область

        Інспекцією Південного округу пред’явлено претензію на суму 1 млн 428 тис. грн., громадянину, за вилов водних біоресурсів, а саме креветки, у кількості
1 млн 200 тис. штук, промисловими знаряддями лову – креветковими ятерями, які заборонені правилами любительського та спортивного рибальства 
у Джарилгацькій затоці Чорного моря.

         Хмельницька область

          Інспекцією у Хмельницькій області проведено розрахунок збитків на суму
21 млн 921 тис. 42 грн. КП «Буртинський завод вогнетривів» за самовільний видобуток корисних копалин (каолін первинний, пісок) без спеціального дозволу на користування надрами. Матеріали направлено до СБ України у Хмельницькій області.

         Чернігівська область

         Інспекцією у Чернігівській області проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію на суму 727 тис. 878 грн. КП «Водпостач» за самовільний забір води, без спеціального дозволу на користування надрами (підземними водами), з артезіанських свердловин розташованих на території Ріпкинської селищної ради Чернігівського району.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці