В Житомирі відбулася розширена нарада Державної екологічної інспекції України

4 травня 2023 року у місті Житомир під головуванням т.в.о. Голови Ігоря Зубовича відбулася розширена нарада Державної екологічної інспекції України, до участі у якій долучилися керівники територіальних та міжрегіональних територіальних органів Держекоінспекції.

Про це інформує пресслужба Державної екологічної інспекції України!

Участь у нараді взяли начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко, народні депутати України: Олена Криворучкіна, Арсеній Пушкаренко, Тетяна Грищенко, Богдан Кицак, Артем Кунаєв, Олександр Матусевич, Тетяна Циба, а також в.о. Голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма та проєктний координатор з питань розвитку співробітництва і гуманітарної допомоги Посольства Естонії в Україні Анна Шинкаренко.

На порядку денному стояло питання про результати роботи Держекоінспекції, її територіальних та міжрегіональних територіальних органів за І квартал 2023 року, обговорювалося питання ефективності діяльності територіальних та міжрегіональних територіальних органів Держекоінспекції у частині здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення та охорони природних ресурсів та державного ринкового нагляду.

Начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко відмітив, що серед спільних перемог слід відзначити припинення нелегального видобутку бурштину, перехід до здійснення електронного контролю за обігом деревини.

Він зауважив, що воєнний час, на жаль, дає екологам та правоохоронцям нові напрямки роботи. Зараз окрема увага приділяється фіксації фактів завдання шкоди довкіллю, спричинених військовою агресією російської федерації, та розрахунку відповідних збитків для подальшого їх стягнення з країни - агресора.

Володимир Ширма відмітив, що завдяки налагодженню тісної та плідної співпраці Держекоінспекції, її територіальних та міжрегіональних територіальних органів з правоохоронними органами та органами прокуратури в Україні вперше за часи відновлення Незалежності, було скеровано до суду обвинувальний акт за фактом вчинення екоциду. Мова йде про забруднення річок Хомора та Случ неочищеними скидами з Понінківської картонно-паперової фабрики. Вагомий внесок для формування доказової бази внесли працівники Держекоінспекції України. Звинувачення за статтею 441 Кримінального кодексу пред'явлені двом особам фабрики. Наразі екологічний стан річок значно покращився.

 

Олена Криворучкіна додала про плідну співпрацю та залучення міжнародних організацій, що в свою чергу надасть можливість забезпечити ефективний контроль за екологічною ситуацією на національному рівні та взаємодіяти з іншими країнами для обміну досвідом та розробки спільних стратегій в галузі екології.

 

У центрі уваги наради стояло питання про Діяльність Держекоінспекції та Оперативного штабу в умовах воєнного стану: З 24 лютого 2022 року одним з основних напрямків роботи  Інспекції спільно з правоохоронцями стала фіксація фактів та нарахування збитків, завданих довкіллю внаслідок збройної агресії рф. Станом на 31 березня 2023 року спеціалісти Держекоінспекції більше ніж у 120 випадках залучались до проведення обстежень територій та об’єктів, що постраждали внаслідок агресії, в тому числі за січень – березень у 13 випадках. З початку бойових дій до правоохоронних органів передано 1509 матеріалів по випадках нанесення збитків, завданих навколишньому природному середовищу.

 

Також на нараді було презентовано Антикорупційну програму Державної екологічної інспекції України на 2023 – 2024 роки.

Державна екологічна інспекція України висловлює подяку колегам з усіх регіонів держави, керівництву Житомирської області, парламентаріям за ефективну зустріч, за відверту розмову, яка обов’язково матиме практичні наслідки у діяльності щодо здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення та охорони природних ресурсів, за позитивну оцінку нашої роботи, за слушні поради та пропозиції.

Працюємо на перемогу!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці