Сміттєспалювальний завод Шпіттелау: постійно встановлюючи нові стандарти захисту довкілля

Сміттєспалювальний завод Шпіттелау (The Spittelau) – це витвір мистецтва, який щорічно переробляє близько 250 000 тонн побутових відходів для виробництва екологічно чистого опалення та електроенергії.

Про це інформує пресслужба Державної екологічної інспекції України!

«В Австрії заборонено просто викидати необроблені відходи. Важливу роль сьогодні відіграє термічна переробка відходів. Забруднюючі речовини знищуються з високим ступенем ефективності, а обсяг скидання зменшується. Процес згоряння контролюється, а вдосконалена технологія очищення димових газів запобігає шкоді навколишньому середовищу. Wien Energie в середньому на рік на 90 відсотків нижча за встановлені законодавством порогові значення для сміттєспалювальних заводів. Це один із найкращих прикладів у світі», – пояснює президентка Асоціації PAEW Людмила ЦИГАНОК.

Дмитро ЗАРУБА, перший заступник Голови Держекоінспекції зазначив, що пошук шляхів утилізації відходів є однією з актуальних задач для України. Сьогодні в державі закріплені гігієнічні вимоги до знешкодження промислових, згідно з якими «Відходи, які горять, слід спалювати в печі, режим роботи якої повинен забезпечити оптимальні умови спалювання відходів при температурі 1000-1200°C. Щоб виключити забруднення атмосферного повітря, необхідно спорудити установки газо-пилоочистки». Навряд чи до цієї вимоги слід відноситься буквально. Єдине з чим можна погодитися, що окремі категорії відходів мають певний енергетичний потенціал і не використовуються в якості вторинної сировини. В таких випадках є доцільною їх термічна переробка з отриманням енергії.

Олександр ФЕДОРЕНКО, начальник управління організаційної діяльності додав, що найбільш поширеними є три термічних методи переробки речовини: спалювання, газифікація та піроліз. Принципова різниця між методами полягає в ступені окиснення речовини, що обробляється і це надає широкі можливості комбінації методів в залежності від особливостей сировини та постановки мети. Але вирішення такої, не складної, на перший погляд, задачі потребує поглибленого аналізу процесів та визначення режимів їх проведення.

Вивчити, як працює сміттєспалювальний завод Шпіттелау на запрошення Міністерства кліматичних дій, навколишнього середовища, енергетики, мобільності, інновацій та технологій/BMK Австрії  та Агентства з навколишнього середовища Австрії прибули представники Асоціації професіоналів довкілля PAEW на початку травня.

Як працює сміттєспалювальний завод Шпіттелау?

Відходи, які привозять на завод, спочатку зважують на платформних вагах і зберігають у сміттєвому бункері об’ємом приблизно 7000 м3. Захватна рука забирає сміття до двох печей для відходів. Саме тут спалюють відходи. Гарячі димові гази, які утворюються, пропускаються через теплообмінник, утворюючи пару. На наступному етапі це використовується для виробництва централізованого опалення та електроенергії. Для очищення димових газів, що утворюються під час спалювання, Spittelau має низку найсучасніших систем. Очищений димовий газ випускається з димової труби на висоті 126 метрів. Окрім виробленої енергії, щорічно виробляється 6000 тонн залізного брухту та 60 000 тонн клінкеру, золи та фільтраційного кеку.

Чому сміттєспалювальний завод Шпіттелау виглядає таким унікальним?

Завод Шпіттелау був побудований між 1969 і 1971 роками; у 1987 році пожежа знищила основні частини сміттєспалювального заводу. Замість того, щоб знести завод, його відбудували на тому ж місці. Однією з причин цього було те, що Шпіттелау вже містив усе необхідне для виробництва централізованого опалення. Ще одна причина полягала в тому, що відходи повинні продовжувати спалюватися саме там, де вони утворювалися: у центрі міста. Тодішній мер Відня Гельмут Зілк хотів навіть більшого: новий Шпіттелау має бути особливо чистим і встановлювати нові стандарти захисту навколишнього середовища. Крім того, новий Spittelau має бути витвором мистецтва. Еколог, природолюб і художник Фріденсрайх Гундертвассер отримав завдання розробити проєкт нового заводу. Будівля була завершена в 1992 році. Його барвистий фасад, золота куля на димоході, зелень на даху та висаджені дерева зробили новий Шпіттелау безпомилковим і віденською пам’яткою нарівні з собором Святого Стефана та колесом огляду Різенрад.

Як оптимізували завод з точки зору енергоефективності?

Після понад 40 років експлуатації сміттєспалювальний завод Шпіттелау пройшов процес загальної реконструкції між 2012 і 2015 роками. Завдяки оптимізації енергоефективності заводу стало можливим виробляти опалення та електроенергію ще ефективнішим способом. У ході робіт з модернізації було модернізовано котли, що працюють на відходах, замінено денокс (каталітичний нейтралізатор закису азоту), а всі старі електростатичні фільтри замінено на тканинні, тим самим покращивши рівень викидів. На додаток до цього було встановлено нову перетворювальну підстанцію для централізованого опалення, стару турбіну замінено на нову та генератор, встановлено нову систему видалення золи та встановлено новий резервуар для води разом із новою системою водяної пари.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці