Порядок допоможе ефективніше подолати наслідки підриву Каховської ГЕС

Кабінет міністрів України затвердив порядок управління побутовими відходами в особливих умовах, зокрема в зонах активних бойових дій та під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного або воєнного характеру. Це рішення має на меті покращення ситуації з управлінням відходами на територіях, де обмежена можливість вивозу сміття.

Згідно з повідомленням Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, у разі, коли вивезення сміття стає ускладненим або неможливим через активні бойові дії, зруйновану комунальну техніку та заміновані дороги та сміттєві полігони, відходи будуть збирати у місцях тимчасового зберігання.

Згідно з ухваленим порядком, військові адміністрації організовуватимуть місця тимчасового зберігання сміття на територіях, де вивезення ускладнене. У випадках, коли вивезення зовсім неможливе, пропонується організувати майданчики тимчасового зберігання відходів на прибудинкових територіях, територіях загального користування, підприємствах, установах та інших місцях.

Також вказується, що на присадибних, дачних і садових ділянках необхідно роздільно збирати відходи за видами та зберігати їх до відновлення комунальної послуги або прийняття окремих рішень військових адміністрацій.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець наголосив на важливості забезпечення належних умов життя для українців, які проживають поруч з лінією активних бойових дій. Він також зазначив, що підрив Каховської ГЕС призвів до "великої води", яка змила тисячі тонн відходів і завдала значних збитків.

Після спадання рівня води, заплановане масштабне очищення населених пунктів буде проведено згідно з ухваленим порядком. Цей документ дозволить органам місцевої влади ефективно організувати роботу з управління побутовими відходами на постраждалих територіях.

Заходи, вжиті в рамках цього порядку, сприятимуть ефективнішому подоланню наслідків підриву Каховської ГЕС та покращенню ситуації з управлінням побутовими відходами в умовах, що ускладнені бойовими діями та надзвичайними ситуаціями.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці