Засідання №3 Науково-експертної ради Державної екологічної інспекції України

Вчора 21.06.2023 р. відбулося Засідання №3Науково-експертної ради Державної екологічної інспекції України, до участі в якому були запрошені представники міжнародних організацій (OECD, OSCE, UNECE, UNEP, UNDP та інших), а також представники національного наукового і експертного середовища.

В режимі двомовного (українська-англійська) спілкування учасники засідання завершили аналіз зауважень та пропозицій до проєкту методики з оцінки екологічної шкоди завданої внаслідок збройної агресії рф, які було отримано від національних та міжнародних експертів. Вирішено питання про доопрацювання вказаного проєкту методики в межах робочої експертної групи створеної за участі експертів ОБСЄ та Програми розвитку ООН, прийняті пропозиції та уточнення отримані від міжнародних експертів по атмосферному повітрю OECD, а також юристів і адвокатів з міжнародного екологічного права з Cardiff University School of Law and Politics, School of Law the University of Leeds, Foley Hoag LLP та Stevens & Bolton LLP.

Окремим питанням члени Науково-експертної ради обговорили юридичні колізії та невідповідності, які  можуть стати на заваді при розрахунку та стягненні компенсацій з агресора за екологічну шкоду завдану внаслідок збройної агресії рф. Питання викликало надзвичайну увагу не лише через наявність правових колізій, але й через наявність технічних нестиковок національного екологічного законодавства, функціоналу національних державних органів і т.д. Важливе значення також відіграє прискорення процесу імплементації екологічного законодавства ЄС в систему українського екологічного законодавства, зокрема, Євродирективи про екологічну відповідальність, Рекомендацій ЄС щодо мінімальних вимог до діяльності екологічних інспекцій та інше. Систематизовані пропозиції щодо доопрацювання національного законодавства систематизуються членами Науково-експертної ради і будуть направлені до Держекоінспекції, Міндовкілля, Комітету ВРУ з питань екологічної політики та природокористування та інших державних органів за належністю.

Окремим питанням під час Засідання члени Науково-експертної ради обговорили коротко- та довгострокові ризики і загрози, які виникли або можуть виникнути в України та є наслідком підриву дамби Каховської ГЕС. Вони стосуються практично всіх сфер природних ресурсів і можуть призвести до значних соціальних та гуманітарних проблем, у зв’язку з чим потребують якомога ширшого вивчення всіма відповідальними особами та оперативної розробки заходів з реагування з боку державних органів влади. Завдяки активній позиції Заступника голови Науково-експертної ради професора Марка Железняка, доктора біологічних наук Сергія Афанасьєва, академіка НАН України Стели Шехунової, кандидата ф.-м. н. Андрія Демиденка, доктора медичних наук Олени Турос та інших членів Науково-експертної ради, вирішено сформувати базовий перелік ризиків та загроз для інформування органів державної влади з метою вжиття ними заходів з попередження негативних наслідків.  

Результати засідання підсумували Голова Науково-експертної ради Ігор Зубович та секретар Андрій Мороз.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці