Масштабна пожежа поблизу озера Тягле в місті Києві

05.03.2024 р. на відкритій місцевості поблизу озера Тягле в місті Києві сталася масштабна пожежа, причини якої на даний час встановлюються. За попередньою інформацією площа даної пожежі склала орієнтовно 3 га, під час якої було випалено природну рослинність. На даний час встановлюється віднесення пройденої пожежею території до ландшафтних заказників місцевого значення «Озеро Тягле» та «Осокорківські луки».

06.03.2024 спеціалістів Державної екологічної інспекції Столичного округу залучено до проведення огляду місця пожежі спільно з представниками прокуратури.

В разі підтвердження віднесення місця пожежі до об’єктів природно - заповідного фонду Держекоінспекцією будуть розраховані збитки завдані довкіллю  внаслідок випалювання сухої водно-болотної рослинності за таксами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 10.05.2022 № 575 «Про затвердження спеціальних такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд» та викидів неорганізованих забруднюючих речовин або суміші таких речовин в атмосферне повітря, згідно Методики розрахунку неорганізованих викидів забруднюючих речовин або суміші таких речовин в атмосферне повітря внаслідок виникнення надзвичайних ситуацій та/або під час дії воєнного стану та визначення розмірів завданої шкоди, затвердженої наказом Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України від 13.04.2022 № 175, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 16 квітня 2022 р. за № 433/37769.

Кінцевий розрахунок розміру шкоди, нанесеної довкіллю встановлюватиметься після обстеження території, пройденої пожежею.

Нагадаємо, як раніше повідомляв Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, на сьогодні в Україні п'ята частина заповідного фонду України відчула на собі наслідки бойових дій. Загальний розмір збитків українському довкіллю від війни перевищив 2,2 трлн грн.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці