Результати здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища з 08 по 14.03.2019

          З 08 по 14 березня 2019 року територіальними органами Державної екологічної інспекції України проведено 737 перевірок на 296 об’єктах державного нагляду (контролю), складено 794 протоколи про адміністративні правопорушення.

         Загальна сума накладених штрафних санкцій складає 155 тис. гривень.
До Державного бюджету стягнуто 154 тис. гривень.

         За порушення вимог природоохоронного законодавства розраховано збитків на суму 4 млн 444 тис. гривень.

         Загальна сума пред’явлених претензій та позовів складає 2 млн 837 тис. гривень. Стягнуто претензій та позовів на суму 1 млн 766 тис. гривень.

         З метою припинення негативного впливу на навколишнє природне середовище при здійсненні виробничої діяльності за позовною заявою Інспекції Поліського округу за рішенням суду обмежено (призупинено) діяльність одного суб’єкту господарювання.

         Найбільш резонансні порушення вимог природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання:

         Запорізька область

         Інспекцією у Запорізькій області проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію на суму 1 млн 908 тис. 480 грн. ПрАТ «Токмацький ковальсько-штампувальний завод» за забір води без дозволу на користування надрами. Матеріали готуються для скерування до правоохоронних органів.

         Львівська область

         Інспекцією у Львівській області проведено розрахунок збитків Тростянецькій сільській раді Миколаївського району на суму 720 тис. 390 грн. за незаконну вирубку невстановленими особами дерев різних порід в кількості 104 штуки. Матеріали скеровано до Прокуратури Львівської області.

         Херсонська область

         Інспекцією у Херсонській області проведено розрахунок збитків на суму 637 тис. 346 грн. за знищення невстановленими особами 247 дерев до ступеня припинення росту на території м. Нова Каховка Дніпрянської селищної ради. Готуються матеріали для передачі до правоохоронних органів.

        Найбільш резонансні події за тиждень

        Запорізька область

  Виявлено та ліквідовано 73 пожежі на площі 24,84 га (горіла суха трава, очерет, сміття, дерева та чагарники). 08.03.2019  у лісосмузі біля с. Лиманське виявлено трупи птиць. Створено робочу групу у складі спеціалістів Якимівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, районної державної лікарні ветеринарної медицини, районної державної лабораторії Держпродспоживслужби та Якимівського районного осередку Українського товариства мисливців та рибалок; проведено епізоотичне обстеження земельних угідь Кирилівської об’єднаної територіальної громади. Попередній діагноз – отруєння. Фактів загибелі домашньої птиці в населених пунктах громади не зареєстровано.

Київська область

Виявлено та ліквідовано 211 пожеж трав’яного настилу на загальній площі 267,243 га та 1 загорання торфу на загальній площі  0,01 га.

 Одеська область

11.03.2019 виникла пожежа на території Національного природного парку «Нижньодністровський» (Білгород-Дністровський, Біляївський район). Пожежу ліквідовано. Адміністрацією Національного природного парку «Нижньодністровський» встановлюється площа вигорілої території.

 Миколаївська область

Встановлено карантин у зв’язку з виявленням 07.03.2019 ДНК вірусу африканської чуми свиней у приватному домогосподарстві с. Котляреве, Вітовського району. До карантинної зони віднесено село Котляреве.

Стан підготовки, удосконалення та процедури погодження нормативно-правових актів

 Кабінетом Міністрів України прийнято Постанову № 182 від 06.03.2019 «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів Державною екологічною інспекцією».

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці