Результати здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища з 24 по 30 травня 2019 року

          З 24 по 30 травня 2019 року територіальними органами Державної екологічної інспекції України проведено 1227 перевірок на 482 об’єктах державного нагляду (контролю), складено 1345 протоколів про адміністративні правопорушення.

         Загальна сума накладених штрафних санкцій складає 316 тис. гривень. 

До Державного бюджету стягнуто 284 тис. гривень. 

         За порушення вимог природоохоронного законодавства розраховано збитків на суму 7 млн 145 тис. гривень.

         Загальна сума пред’явлених претензій та позовів складає 6 млн 578 тис. гривень. Стягнуто претензій та позовів на суму 308 тис. гривень.

         Найбільш резонансні порушення вимог природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання:

        Луганська область

        Інспекцією у Луганській області проведено розрахунок збитків 

та пред’явлено претензію на суму 5 млн 555 тис. 353 грн ЛКСП «Лисичанськводоканал» за користування надрами (забір підземних вод) без спеціального дозволу на користування надрами.   

       Найбільш резонансні події за тиждень

       Дніпропетровська область

       27.05.2019 в Покровському районі м. Кривий Ріг зафіксовано витік господарсько-побутових стічних вод з напірного каналізаційного колектору від КНС №44 КП «Кривбасводоканал». Площа забруднення земельної ділянки складає 944 м2. Відділом інструментально-лабораторного контролю Інспекції у Дніпропетровській області, відібрана проба ґрунту на земельній ділянці 

з видимими ознаками забруднення. Очікуються результати відібраних проб.


       Київська область

       Триває карантин у зв’язку з виявленням 10.05.2019 ДНК вірусу африканської чуми свиней у приватному домогосподарстві с. Новий Корогод Бородянського району. Зоною захисту визначено територію сіл Бородянської ОТГ: Новий Корогод, Дмитрівка та Озерщина, зоною нагляду села Нова Гребля, Вабля, Дружня, хутір Гай, Загальці, Галинка, Нова Буда, Вишняки, Майданівка, Язвинка та мисливські угіддя ТОВ «МРК «Ярик», ТОВ «Поле Вовк», свиногосподарство ТОВ «Агро Еко Технології ім. Шевченка».

       Львівська область

        30.05.2019 до Інспекції у Львівської області надійшла інформація, що в с. Ясениця-Замкова Старосамбірського району виявлений вихід нафтопродуктів (дизельне паливо) від продуктопроводу ЛВДС–1К ДП «Прикарпатзахідтранс». Причиною виходу нафтопродуктів стала розгерметизація від кримінальної врізки зловмисників у діючий продуктопровід. Під час виїзду на місце події, спеціалістами Інспекції виявлено, що перекачка дизельного палива по продуктопроводу зупинена, місце врізки ліквідовано представниками філії ДП «ПрикарпатЗахідтранс». Візуально спостерігається забруднення ґрунту орієнтовною площею 500м2. Забруднення поверхневих вод не виявлено. Відібрано проби ґрунту на визначення вмісту нафтопродуктів (вуглеводнів неполярних).  

       Сумська область

       27.05.2019 до Інспекції у Сумській області надійшло повідомлення стосовно розміщення на території Верхньосироватської сільської ради Сумського району відпрацьованих люмінесцентних ламп та інших небезпечних відходів. Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Сумської області під час проведення обстеження виявлено, що на території колишнього полігону заводу гумотехнічних виробів, між селами Стінки та Великий Бобрик в адміністративних межах Верхньосироватської сільської ради розміщено відпрацьовані люмінесцентні лампи, полімерні відходи, тару з-під ХЗЗР та медичні відходи. Розміри земельних ділянок, на яких розміщуються зазначені відходи, становлять 10 х 7 м та 18 х 15 м. Відібрано проби ґрунту. На момент обстеження спостерігалось незначне тління відходів та відчувався специфічний хімічний запах. Земельні ділянки, на яких розміщені зазначені відходи, примикають до земельної ділянки лісового фонду.

     Інформацію про факт виявлення безхазяйних відходів направлено до Сумської райдержадміністрації. Питання залишається на контролі Інспекції у Сумській області.

      Стан підготовки, удосконалення та процедури погодження нормативно-правових актів

      Подано на погодження до Мінприроди проекти постанов Кабінету Міністрів України «Про ліквідацію Державної екологічної інспекції України її територіальних та міжрегіональних територіальних органів», «Про Державну природоохоронну службу України» та «Про затвердження Положення про Державну природоохоронну службу України».


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці