Підсумки операції "Першоцвіт-2019"

Щороку у весняний період триває стихійна торгівля ранньоквітучими видами рослин, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення. Особливо викликає занепокоєння торгівля видами рослин, занесених
до Червоної книги України.


У зв'язку з цим, згідно із законами України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про Червону книгу України», «Про рослинний світ» та з метою посилення контролю у сфері збереження об'єктів рослинного світу Держекоінспекцією щороку проводиться операція «Першоцвіт».

За результатами роботи територіальними та міжрегіональними територіальними органами Держекоінспекції за період проведення операції проведено 630 перевірок, що на 37% більше ніж в 2018 році та виявлено 303 випадки порушень природоохоронного законодавства, в тому числі в місцях збору та реалізації ранньоквітучих видів рослин. Складено 303 протоколи, з них 228 протоколів передано до судових органів. До адміністративної відповідальності у вигляді штрафу притягнуто 67 осіб на суму 4 тис. 859 грн. Загальна сума розрахованих збитків завданих державі становить 109 тис. 691 грн.


Серед територіальних та міжрегіональних територіальних органів  Держекоінспекції найкращими показниками вирізняються: Державна екологічна інспекція Поліського округу (23 перевірки, 61складений протокол), Державна екологічна інспекція у Луганській області (37 перевірок, 33 складених протоколи), Державна екологічна інспекція у Кіровоградській області (22 перевірки, 32 протоколи), Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області (32 перевірок, 29 складений протокол), Державна екологічна інспекція у Сумській області (10 перевірок, 23 протоколи).

Державна екологічна інспекція України закликає громадян до гуманного ставлення до природи, проте, слід пам'ятати, що адміністративну відповідальність за порушення природоохоронного законодавства несе не лише продавець, а й покупець першоцвітів.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці