Результати здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища з 27 вересня по 03 жовтня 2019 року

 З 27 вересня по 03 жовтня 2019 року територіальними та міжрегіональними територіальними  органами Державної екологічної інспекції України проведено 780 перевірок на 305 об’єктах державного нагляду (контролю), складено 727 протоколів про адміністративні правопорушення. 

 Загальна сума накладених штрафних санкцій складає 160 тис. гривень. 

До Державного бюджету стягнуто 156 тис. гривень. 

Відкрито 8 кримінальних проваджень.

За порушення вимог природоохоронного законодавства розраховано збитків на суму 353 млн 133 тис. гривень.

Загальна сума пред’явлених претензій та позовів складає 350 млн 38 тис. гривень. Стягнуто претензій та позовів на суму 659 тис. гривень.

        З метою припинення негативного впливу на навколишнє природне середовище при здійсненні виробничої діяльності за позовними заявами Інспекції у Луганській області за рішенням суду обмежено (призупинено) діяльність трьох суб’єктів господарювання.


Найбільш резонансні порушення вимог природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання:

        Кіровоградська область 

Інспекцією у Кіровоградській області проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію на суму 347 млн 113 тис. 98 грн. ТОВ «Чарнокіт» за самовільне користування надрами у період призупинення дії дозволу на користування надрами.


Інспекцією у Кіровоградській області проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію на суму 926 тис. 259 грн. КП «Єлізавета» за пошкодження дерев до ступеня неприпинення росту на території парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Перемога»

Чернівецька область

Інспекцією Карпатського округу проведено розрахунок збитків на суму 2 млн 839 тис. 309 грн. за незаконну вибірку гравійно-піщаної суміші невстановленими особами на території с. Сучевени Глибоцького району Чернівецької області.  Матеріали для подальшого розгляду та встановлення винних осіб передано до Глибоцького ВП Сторожинецького ВП ГУНП у Чернівецькій області. За результатами розгляду відкрито кримінальне провадження.

Харківська область

Інспекцією у Харківській області проведено розрахунок збитків 

та пред’явлено претензію на суму 685 тис. 907 грн. Харківській державній зооветеринарній академії за самовільне користування надрами (підземними водами) без відповідного дозволу.  


Найбільш резонансні події за тиждень

Запорізька область

           Виявлено та ліквідовано 50 пожеж на площі 13,12 га (горіла суха трава, очерет та трав’яна підстилка), в т.ч.: 4,1 га на території ДП «Бердянське лісове господарство»;  0,01 га на території ДП «Кам'янсько-Дніпровське лісове господарство».

        Триває карантин, оголошений у зв’язку з виявленням 24.09.2019 ДНК вірусу африканської чуми свиней (АЧС) на території ферми ТОВ «Лідер» у с. Веселий Гай Новомиколаївського району. Затверджено план заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження АЧС на території Новомиколаївського району, визначено межі епізоотичного осередку, зон захисту та нагляду. Вжито заходів з локалізації та недопущення поширення збудника АЧС.

Київська область

Виявлено та ліквідовано 79 пожеж трав’яного настилу на загальній площі 63,92 га; 4 лісові пожежі на площі 0,33 га; 6 загорань торфу на загальній площі 2,7 га (залишається горіння на площі 2,55 га); 1 загорання сміття на несанкціонованому сміттєзвалищі на площі 1 га окремими осередками 

(с. Трипілля, Обухівський район).

Кіровоградська область

Триває карантин, оголошений у зв’язку з виявленням 27.08.2019 ДНК вірусу африканської чуми свиней (АЧС) в c. Миколаївка Добровеличківського району. Визначено межі загрозливої зони. Вжиті всі відповідні заходи реагування 

та недопущення поширення захворювання АЧС.

Триває карантин, оголошений у зв’язку з виявленням 09.09.2019 ДНК вірусу африканської чуми свиней (АЧС) на території приватного домогосподарства 

у м. Новомиргород Новомиргородського району. Розроблено заходи щодо локалізації вогнища та недопущення поширення інфекції.

Миколаївська область

        Триває карантин, оголошений у зв’язку з виявленням 05.09.2019 ДНК вірусу африканської чуми свиней (АЧС) на території приватного домогосподарства 

у м. Нова Одеса, яке визначено епізоотичним вогнищем. Встановлено зону захисту в радіусі 3 км від епізоотичного вогнища. В зону захисту увійшли м. Нова Одеса , с. Троїцьке Новоодеського району.

     30.09.2019 сталось займання побутових відходів площею 800 кв.м на території КП «Санітарна очистка міста» м. Вознесенськ. Пожежу ліквідовано.

      Чернівецька область

      Виявлено та ліквідовано 12 пожеж в екосистемах, а саме горіння сухої трави.                                                             

       Чернігівська область

       Виявлено та ліквідовано: 18 випадків загорання сухої трави на площі  

60,8 га по причині необережного поводження з вогнем невстановленими особами;  3 випадки загорання торфу на території області площею 17 га, пожежі частково ліквідовано. Триває гасіння торфу: біля с. Стодоли Ніжинського району  на  площі – 2 га.; біля с. Оленівка Борзнянського району – на площі 9,5 га; біля 

с. Сидорівка Борзнянського району на площі 3,1 га.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці