Результати здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища з 17 по 24 жовтня 2019 року

З 17 по 24 жовтня 2019 року територіальними органами Державної екологічної інспекції України проведено 896 перевірок на 358 об’єктах державного нагляду (контролю), складено 806 протоколів про адміністративні правопорушення.

Загальна сума накладених штрафних санкцій складає 243 тис. гривень. 

До Державного бюджету стягнуто 230 тис. гривень. 

За порушення вимог природоохоронного законодавства розраховано збитків на суму 2 млн. 254 тис. гривень.

Загальна сума пред’явлених претензій та позовів складає 2 млн. 334 тис. гривень. Стягнуто претензій та позовів на суму 1 млн. 287 тис. гривень  (з урахуванням раніше накладених).

Найбільш резонансні порушення вимог природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання:

Львівська область

За фактом порушення, виявленого під час планової перевірки у 2013 році (самовільне використання водних ресурсів), Борокському МПД ДП «Укрспирт» нараховано збитки та пред'явлено претензії про відшкодування збитків на суму 33 млн. 40 тис. 457 грн.  На користь Державної екологічної інспекції у Львівській області 26.01.2017 року було винесено постанову Київського апеляційного господарського суду, в якій задоволено позовні вимоги до ДП «Спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт» щодо відшкодування збитків у сумі  33040457,70 грн. Прийнято рішення про розтермінування виплати боргу до 2020 року. На даний час підприємством відшкодовано 26 млн. 432 тис. 353 грн.

Найбільш резонансні події за тиждень:

Запорізька область

Виявлено та ліквідовано 19 пожеж на площі 3,68  га (горіла суха трава та очерет), в т.ч. 0,11 га на території Приазовського лісництва та 0,08 га на території Старо-Бердянського лісництва ДП «Мелітопольського лісомисливського господарства». 

Внаслідок пориву труби з залізорудною водою, який стався в межах с. Мала Тернівка, Якимівського району, на магістралі трубопроводу діаметром 900 мм., який належить підприємству ПрАТ «Запорізький залізорудний комбінат» у р. Малий Утлюг витекла рідина червоного кольору на площі 100 кв.м. Воду у трубі перекрито. На місці працює ремонтна бригада ПрАТ «Запорізький залізорудний комбінат». Державною екологічною інспекцією у Запорізькій області та місцевими органами самоврядування  здійснюється моніторинг події.

Триває карантин, оголошений у зв’язку з виявленням 24.09.2019 ДНК вірусу африканської чуми свиней (АЧС) на території ферми ТОВ «Лідер» 

у с. Веселий Гай Новомиколаївського району. Затверджено план заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження АЧС на території Новомиколаївського району, визначено межі епізоотичного осередку, зон захисту та нагляду. Вжито заходів з локалізації та недопущення поширення збудника АЧС.

Київська область 

Виявлено та ліквідовано 125 пожеж трав’яного настилу на загальній площі 104,13 га, 17 загорань торфу на загальній площі 13,43 га та 4 лісові пожежі на загальній площі 0,8 га.

Продовжується горіння торфу на територіях:

- Броварський р-н, с. Бобрик  - на площі 0,2 га;

- Обухівський р-н, с. Романків - на площі 0,3 га;

- Іванківський р-н. с. Феневичі  - на площі 2,5 га;

- Бориспільський р-н. с. Старе  - на площі 0,7 га.

Чернігівська область

Виявлено та ліквідовано 31 випадок загорання сухої трави на площі 115,9 га по причині необережного поводження з вогнем невстановленими особами;

Тривають гасіння пожеж торфовищ біля с. Оленівка Борзнянського району (залишилось 0,1 га) та біля с. Нові Боровичі Сновського району 

на площі 6 га.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці