Результати здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища з 15 по 21 листопада 2019 року

 З 15 по 21 листопада 2019 року територіальними та міжрегіональними територіальними  органами Державної екологічної інспекції України проведено 931 перевірку на 447 об’єктах державного нагляду (контролю), складено 933 протоколи про адміністративні правопорушення. 

 Загальна сума накладених штрафних санкцій складає 260 тис. гривень. 

До Державного бюджету стягнуто 231 тис. гривень. 

Відкрито 2 кримінальних провадження.

За порушення вимог природоохоронного законодавства розраховано збитків на суму 22 млн 772 тис. гривень.

Загальна сума пред’явлених претензій та позовів складає 859 млн 515 тис. гривень. Стягнуто претензій та позовів на суму 570 тис. гривень.

        З метою припинення негативного впливу на навколишнє природне середовище при здійсненні виробничої діяльності за позовними заявами Інспекції  в Одеській області рішеннями суду обмежено (призупинено) діяльність 3 суб’єктів господарювання.


Найбільш резонансні порушення вимог природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання:

Запорізька область

Інспекцією у Запорізькій області проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію на суму 1 млн 586 тис. 300 грн. Обслуговуючому кооперативу «Жигулі» за засмічення земельної ділянки відходами різного морфологічного складу.

 м. Київ 

Інспекцією Столичного округу пред’явлено претензію на суму 837 млн 

544 тис. 800 грн. Київській міській державній адміністрації за засмічення земельної

ділянки площею 3,4575 га на території м. Києва (вул. Милославська, 58) різними видами відходів об’ємом 53245,5 куб. м, а саме: будівельних, твердих побутових, металобрухт, відходи деревини. Матеріали направлено до ГУ Нацполіції у м. Києві.

Київська область

Інспекцією Столичного округу проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію на суму 16 млн 764 тис. 91 грн. Департаменту регіонального розвитку Київської обласної державної адміністрації за незаконну рубку 750 дерев вздовж автомобільних доріг Київської області. Матеріали направлено до Національної поліції та прокуратури Київської області. 

Львівська область

Інспекцією у Львівській області проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію на суму 1 млн 555 тис. 617 грн. Сокальському КПВКГ за забір водних ресурсів з підземного водозабору за відсутності дозволу на користування надрами. Матеріали скеровано до прокуратури Львівської області. 


        Найбільш резонансні події за тиждень

Запорізька область

           Виявлено та ліквідовано 9 пожеж на площі 2,12  га (горіла суха трава та очерет). 

Миколаївська область

        Триває карантин, оголошений у зв’язку з виявленням 14.11.2019 ДНК вірусу африканської чуми свиней (АЧС) на території приватного домогосподарство у селі Троїцьке Новоодеського району, яке визначено епізоотичним вогнищем. Визначено зону захисту в радіусі 3 км від епізоотичного вогнища. В зону захисту увійшли с. Троїцьке, м. Нова Одеса Новоодеського району. Затверджено план заходів. Визначено зону нагляду в радіусі 0,3 км від зовнішніх меж зони захисту.

        Одеська область

        17.11.2019 від Ізмаїльської філії ДП «Адміністрація морських портів України» надійшло повідомлення про забруднення поверхневих вод річки Дунай паливно-мастильними матеріалами. Джерело забруднення не встановлено.

       Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Інспекції Кримсько-Чорноморського округу здійснено виїзд в район міського пляжу (ділянка узбережжя р. Дунай – 95 км). Під час обстеження вищевказаної території встановлено забруднення поверхневої води паливно-мастильними матеріалами довжиною 250-300 метрів та шириною 25-30 метрів, поряд з місцем забруднення відчувався запах паливно-мастильних матеріалів. Виконано відбір проб поверхневих вод у місці виявленого забруднення, складено схему забруднення р. Дунай. У відібраних пробах виявлено перевищення нормативів гранично допустимих концентрацій нафтопродуктів у 102 рази.

       При проведенні повторних відборів проб вод в районі забруднення р. Дунай. виявлено: у відібраних пробах 18.11.2019 - перевищення нормативів гранично допустимих концентрацій нафтопродуктів у 86 разів; 20.11.2019 - перевищення нормативів гранично допустимих концентрацій нафтопродуктів у 7 разів; 21.11.2019 - перевищення нормативів гранично допустимих концентрацій нафтопродуктів не виявлено.        Вжито заходів з ліквідації забруднення, а саме обробка місця забруднення сорбентом.

       18.11.2019 Інспекцією направлено запит на адресу Ізмаїльської філії державного підприємства «Адміністрація морських портів України» щодо надання інформації про вжиття заходів відповідно до плану ліквідації аварійних забруднень.  Відповідь не отримано. Інспекцією Кримсько-Чорноморського округу та ІФ ДП «АМПУ»  продовжується проведення заходів зі встановлення джерела забруднення.

За інформацією Державної екологічної інспекції Кримсько-Чорноморського округу, вночі 22.11.2019 в районі міського пляжу «Дельфін» в м. Одеса виявлено підтоплений танкер «Делфі» (прапор Молдова).

Спеціалістами Державної екологічної інспекції Кримсько-Чорноморського округу 22.11.2019 здійснено виїзд на місце події в район міського пляжу «Дельфін» та проведено відбір проб морських вод.

За результатами інструментально-лабораторних вимірювань, проведених  Державною екологічною інспекцією Кримсько-Чорноморського округу, встановлено перевищення нормативів гранично допустимих концентрацій по нафтопродуктах у 53 рази.

Спостереження за впливом ситуації на стан морських вод в районі події продовжується. Державною екологічною інспекцією Кримсько-Чорноморського округу проінформовано Головне управління ДСНС України в Одеській області, постійну комісію з питань екології, природокористування, запобігання надзвичайним ситуаціям та ліквідації їх наслідків Одеської обласної ради та Одеську філію ДП «Адміністрація морських портів України».

        Полтавська область

        Триває карантин, оголошений у зв’язку з виявленням 18.10.2019 ДНК вірусу африканської чуми свиней (АЧС) на території ДП «Дослідне господарство ім. Декабристів» у с. Декабристів Миргородського району. Територію ДП «Дослідне господарство ім. Декабристів» оголошено загрозливою зоною


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці