Уточнена інформація Державної екологічної інспекції України про ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації, негативного екологічного впливу станом на 22.11.2019

17.11.2019 від Ізмаїльської філії ДП «Адміністрація морських портів України» надійшло повідомлення про забруднення поверхневих вод річки Дунай паливно-мастильними матеріалами.

Джерело забруднення не встановлено.

Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Кримсько – Чорноморського округу здійснено виїзд в район міського пляжу (ділянка узбережжя р. Дунай – 95 км). Під час обстеження  встановлено забруднення поверхневої води паливно-мастильними матеріалами довжиною 250-300 метрів та шириною 25-30 метрів, поряд з місцем забруднення відчувався запах паливно-мастильних матеріалів Виконано відбір проб поверхневих вод у місці виявленого забруднення, складено схему забруднення р. Дунай. Вжито заходів з ліквідації забруднення, а саме обробка місця забруднення сорбентом..

   У відібраних 17.11.2019 пробах виявлено перевищення нормативів гранично допустимих концентрацій нафтопро- дуктів у 102 рази.

   Відповідно до Протоколу вимірювань показників складу та властивостей вод від 19.11.2019 у відібраних пробах виявлено перевищення нормативів гранично допустимих концентрацій нафтопродуктів у 24 рази.

   Відповідно до Протоколу вимірювань показників складу та властивостей вод від 20.11.2019 у відібраних пробах виявлено перевищення нормативів гранично допустимих концентрацій нафтопродуктів у 7 разів.

   Відповідно до Протоколу вимірювань показників складу та властивостей вод від 21.11.2019 у відібраних пробах перевищення нормативів гранично допустимих концентрацій нафтопро-дуктів не виявлено.

18.11.2019 Інспекцією направлено запит на адресу Ізмаїльської філії ДП «АМПУ» щодо надання інформації про вжиття заходів відповідно до плану ліквідації аварійних забруднень. Відповідь не отримано.

Інспекцією та ІФ ДП «АМПУ»  продовжується проведення заходів зі встановлення джерела забруднення.

18.11.2019 державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Кримсько – Чорноморського округу виявлено, що в районі причалу № 43 на водній поверхні акваторії Чорного моря біля корми судна «AGRI BRIGHT», ІМО 9663362 спостерігаються видимі плавучі частки невідомого походження, з судна здійснюється скид вод невстановленого походження. Виконано відбір проб вод в місці забруднення. У відібраних пробах встановлено перевищення нормативів гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин.

На капітана судна «AGRI BRIGHT» складено протокол про адміністративне правопорушення за ст. 188-5 КУпАП.

   Інспекцією прийнято Рішення від 19.11.2019 № 8 про відмову у видачі дозволу на вихід судна «AGRI BRIGHT» з морського порту «Одеса».

   19.11.2019 близько 22 год. 00 хв. судно AGRI BRIGHT» покинуло акваторію ОФ ДП «АМПУ»

18.11.2019 на адресу Інспекції середовища Кримсько – Чорноморського округу від начальника відділу екологічної безпеки ЧФ ДП «АМПУ» надійшла Довідка про забруднення навколишнього природного середовища. Відповідно до Довідки між причалом та бортом судна «SHANDONG PENG CHENG», ІМО 9480552 плаває сміття та плівка райдужного забарвлення, з судна відбувається скид.

Відібрано проби в місці виявленого забруднення та безпосередньо вод які скидались з судна «SHANDONG PENG CHENG».  У відібраних пробах виявлено перевищення нормативів граничного допустимих концентрації завислих речовин, нафтопродуктів та заліза загального.    Судновласнику оформлено та пред’явлено Претензію про відшкодування збитків заподіяних державі на суму 56283,89 дол. США (сплата контролюється).

   По факту забруднення внутрішніх морських вод і територіального моря України на капітана судна «SHANDONG PENG CHENG», складено протокол про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст 59-1 КУпАП.

     Інспекцією середовища Кримсько – Чорноморського округу прийнято Рішення від 19.11.2019 № 9 про відмову у видачі дозволу на вихід судна «SHANDONG PENG CHENG», ІМО 9480552 з морського порту «Чорноморськ».


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці