Результати здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища з 31 січня по 06 лютого 2020 року

 З 31 січня по 06 лютого 2020 року територіальними та міжрегіональними територіальними  органами Державної екологічної інспекції України проведено 911 перевірок на 379 об’єктах державного нагляду (контролю), складено 790 протоколів про адміністративні правопорушення. 

Загальна сума накладених штрафних санкцій складає 201 тис. гривень. 

До Державного бюджету стягнуто 146 тис. гривень. 

Відкрито 4 кримінальних провадження.

За порушення вимог природоохоронного законодавства розраховано збитків на суму 10 млн 357 тис. гривень.

Загальна сума пред’явлених претензій складає 4 млн 286 тис. гривень. Стягнуто претензій та позовів на суму 644 тис. гривень.

Найбільш резонансні порушення вимог природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання:

Дніпропетровська область

Інспекцією у Дніпропетровській області проведено розрахунок збитків  та пред’явлено претензію на суму 566 тис. 678 грн. ПрАТ «Марганецький рудоремонтний завод» за засмічення земельної ділянки площею 58 кв.м відходами утвореними в ході виробництва (шлак, будівельні відходи, інше). Матеріали направлено до ГУ НП в Дніпропетровській області.

Житомирська область

Інспекцією Поліського округу проведено розрахунок збитків на суму 2 млн 65 тис. 502 грн. за незаконну рубку дерев невстановленими особами на території Тетерівської ОТГ поблизу с. Михайлівка. Матеріали направлено до Житомирського районного ВП Житомирського відділу ГУ НП в Житомирській області.

Івано-Франківська область

Інспекцією Карпатського округу проведено розрахунок збитків на суму 593 тис. 611 грн. за рубку дерев об’ємом 212,76 куб. м без відповідного дозволу на території ДП «Кутське лісове господарство». Матеріали скеровано до Косівського ВП ГУНП в Івано-Франківській області.

Львівська область

Інспекцією у Львівській області проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію на суму 3 млн 51 тис. 865 грн. КП «Комбінат міського господарства» за забруднення земельних ресурсів на полігоні твердих побутових відходів. 

За результатами проведених аналізів відібраних проб ґрунтів виявлено перевищення вмісту забруднюючих речовин відносно фонової проби, а саме: цинку, кадмію, свинцю, міді, фосфору, заліза, нітратів, хлоридів, амонію. Матеріали скеровано до Дрогобицького ВП ГУ НП у Львівській області та Дрогобицької місцевої прокуратури.

Луганська область

Інспекцією у Луганській області проведено розрахунок збитків  на суму 1 млн 734 тис. 512 грн. за незаконне видобування надр, а саме піску будівельного об’ємом 2186 куб. м невстановленими особами у м. Лисичанськ. Матеріали направлено до Лисичанського ВП ГУ НП в Луганській області.

        

Найбільш резонансні події за тиждень

Київська область

         Виявлено та ліквідовано 10 пожеж торфу на загальній площі 6,8 га.

        Хмельницька область

        01.02.2020 було проведено обстеження р. Хомора (Полонський р-н) з метою реагування на інформацію активістів та Інспекції у Житомирській області про забруднення річки та можливий скид з очисних споруд КПФ "Україна". Інспекцією відібрано проби. Рівень кисню на межі областей в межах норми та становить 4,4 мг/дм3.

Чернігівська область

        Триває карантин, оголошений 17.01.2020 у зв’язку з підтвердженням діагнозу африканської чуми свиней у дикого кабана, добутого в урочищі “Вербник” єгерського обходу №1 Чернігівського району в угіддях ТОВ “Лисяча нора” біля 

с. Сіножацьке. Встановлено зону захисту радіусом 5 км та зону нагляду – радіусом 10 км від епізоотичного вогнища, в яку входять 17 населених пунктів Чернігівського району та 8 – Козелецького.

        Триває карантин оголошений 24.01.2020 у зв’язку з виявленням ДНК-вірусу африканської чуми свиней у дикого кабана, відстріл якого було здійснено в межах мисливського господарства ТОВ СМП "Рись" (Козелецький район, урочище "Мохи", квартал №312 ДП "Остерський військовий лісгосп"). Карантин запроваджено на території мисливських угідь ТОВ «Рись». Встановлено зону захисту – в радіусі 5 км та зону нагляду – в радіусі 10 км з 6 населеними пунктами Козелецького району.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці