Результати здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища з 21 по 27 лютого 2020 року

 З 21 по 27 лютого 2020 року територіальними та міжрегіональними територіальними  органами Державної екологічної інспекції України проведено 1047 перевірок на 425 об’єктах державного нагляду (контролю), складено 1180 протоколів про адміністративні правопорушення. 

Загальна сума накладених штрафних санкцій складає 271 тис. гривень. 

До Державного бюджету стягнуто 229 тис. гривень. 

Відкрито 2 кримінальних провадження.

За порушення вимог природоохоронного законодавства розраховано збитків на суму 25 млн 839 тис. гривень.

Загальна сума пред’явлених претензій складає 18 млн 91 тис. гривень. Стягнуто збитків в добровільному та примусовому порядку на суму 1 млн 458 тис. гривень.

        

Найбільш резонансні порушення вимог природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання:

Вінницька область

Інспекцією у Вінницькій області проведено розрахунок збитків та пред’явлено 2 претензії  на загальну суму 5 млн 572 тис. 563 грн. ВП «Ладижинська ТЕС» 

АТ ДТЕК «Західенерго» за використання води (пропуск через турбіни ГЕС для виробництва електроенергії) без затверджених дозволом на спецводокористування лімітів пропуску води через гідровузли. 

Проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію на суму 538 тис. 604 грн.  Олександрівській сільській раді Жмеринського району за рубку дерев у кількості 108 шт. різних порід та діаметрів, за відсутності ліміту та дозволу  на використання природних ресурсів на території парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Олександрівський парк».

Проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію  на суму  2 млн 307 тис. 431 грн. ПрАТ «Жежелівський кар’єр» за самовільне користування надрами для видобування граніту (каменю будівельного) на Жежелівському родовищі в період зупинки дії спеціального дозволу на користування надрами.

Проведено розрахунок збитків на суму 1 млн. 128 тис. 458 гри. За незаконну рубку дерев невстановленими особами на території Мельниківської сільської ради, за межами с. Мельниківці Немирівського району. Матеріали направлено до Немирівського ВП ГУНП у Вінницькій області.

Закарпатська область

Інспекцією у Закарпатській області проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію на суму 595 тис. 963 грн. ДП «Перечинській лісгосп» за незаконну рубку, пошкодження дерев до ступеня припинення та неприпинення росту, пошкодження підростку віком 5 та менше 5 років на території Перечинського лісгоспу.

Львівська область

Інспекцією у Львівській області проведено розрахунок збитків на суму 887 тис. 913 грн. за незаконну порубку 635 дерев невстановленими особами на території Загірненської сільської ради Стрийського району. Матеріали  направлено до Управління стратегічних розслідувань Львівської області Департаменту стратегічних розслідувань НП України.

Харківська область

Інспекцією у Харківській області проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію на суму 7 млн 152 тис. 628 грн. ДП «Гутянське лісове господарство» за незаконну рубку дерев, в переважній частині твердолистяних порід (зокрема дуб), на території лісгоспу. Матеріали направлено до прокуратури Харківської області.

Чернівецька область

Інспекцією Карпатського округу проведено розрахунок збитків на суму 4 млн 916 тис. 541 грн. за незаконну вибірку гравійно-піщаної суміші невстановленими особами в адміністративних межах с. Бояни Новоселицького району. Матеріали направлено до ГУПН в Чернівецькій області.


Найбільш резонансні події за тиждень

Івано-Франківська область

 За інформацією Інспекції Карпатського округу, 26.02.2020 на території  с. Пасічна Надвірнянського району встановлена розгерметизація  трубопроводу, що спричинило вилив нафтової суміші на поверхню ґрунту та у потічок Безіменний біля урочища Кременоса на території кв. 54 Пасічнянського лісництва 

ДП «Надвірнянське ЛГ». Орієнтовна площа забрудненої земельної ділянки складає 120 м2, відбулось потрапляння нафтопродуктів у водний об’єкт. Спеціалістами Інспекції відібрано проби  ґрунту та води,  розпочато аналітичні дослідження відібраних проб. Після отримання результатів аналізів проб буде нарахована завдана довкіллю шкода.

Київська область

    Виявлено та ліквідовано 138 пожеж трав’яного настилу на загальній площі 122,3991 га та 2 пожежі торфу на загальній площі 0,035 га.

  Хмельницька область

 21.02.2020  за інформацією громадського інспектора з охорони довкілля по території Хмельницької області, близько 21.00 год. було зафіксовано скид забруднюючих речовин з Понінківської КПФ, який супроводжувався піно утворенням та наявністю різкого неприємного запаху. Державними інспекторами було здійснено виїзд на місце, відібрано проби поверхневих вод. Рівень кисню на межі областей склав 4,5 мг/см3 (при нормі не менше 4 мг/см3).

Чернігівська область

Триває карантин оголошений 24.01.2020 у зв’язку з виявленням ДНК-вірусу африканської чуми свиней у дикого кабана, відстріл якого було здійснено в межах мисливського господарства ТОВ СМП "Рись" (Козелецький район, урочище "Мохи", квартал №312 ДП "Остерський військовий лісгосп"). Карантин запроваджено на території мисливських угідь ТОВ «Рись». Встановлено зону захисту – в радіусі 5 км та зону нагляду – в радіусі 10 км з 6 населеними пунктами Козелецького району.      


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці