Результати здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища з 28 лютого по 05 березня 2020 року

 З 28 лютого по 05 березня 2020 року територіальними та міжрегіональними територіальними  органами Державної екологічної інспекції України проведено 1007 перевірок на 375 об’єктах державного нагляду (контролю), складено 946 протоколів про адміністративні правопорушення. 

Загальна сума накладених штрафних санкцій складає 206 тис. гривень. 

До Державного бюджету стягнуто 167 тис. гривень. 

Відкрито 4 кримінальних провадження.

За порушення вимог природоохоронного законодавства розраховано збитків на суму 17 млн 118 тис. гривень.

Загальна сума пред’явлених претензій складає 12 млн 190 тис. гривень. Стягнуто збитків в добровільному та примусовому порядку на суму 7 млн 581 тис. гривень.

Найбільш резонансні порушення вимог природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання:

Вінницька область

Інспекцією у Вінницькій області проведено розрахунок збитків на суму 3 млн 37 тис. 537 грн. за незаконну рубку 211 дубів невстановленими особами поблизу с. Байраківка Немирівського району на землях лісового фонду. Матеріали скеровано до Немирівського відділу поліції ГУНП у Вінницькій області для встановлення осіб та відкриття кримінального провадження та до Немирівської місцевої прокуратури Вінницької області. 

Київська область

Інспекцією Столичного округу проведено розрахунок збитків  та пред’явлено претензію на суму 707 тис. 763 грн. ПАТ «Бортницький дослідно – механічний завод» за засмічення земельної ділянки відходами.

Закарпатська область

Інспекцією у Закарпатській області проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію на суму 468 тис. 057 грн. ДП «Берегівський лісгосп» за незаконну рубку, пошкодження дерев до ступеня припинення та неприпинення росту, пошкодження лісових культур природного підросту та самосіву.

Луганська область

Інспекцією у Луганській області проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію на суму 4 млн 766 тис. 490 грн. КП «Рубіжанське ВУВКГ» за забір води з підземних свердловин Володинського та міського водозаборів за відсутності спеціального дозволу на користування надрами (підземними водами).

Проведено розрахунок збитків на суму 940 тис. 182 грн. за незаконну рубку 139 сироростучих дерев та 3 сухостійних дерев невстановленими особами в адміністративно – територіальних межах Новокраснянської сільської ради Кремінського району.  

Рівненська область

Інспекцією Поліського округу проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію на суму 1 млн 631 тис. 54 грн. КП «Дубноводоканал» за скид недостатньо очищених стічних вод, що призвело до забруднення р. Іква.

Черкаська область

Інспекцією Центрального округу проведено розрахунок збитків та пред’явлено  претензію на суму 824 тис. 946 грн. ПАТ «Юрія» за відсутність спеціального дозволу на користування надрами. УСБУ в Черкаській області. 

Проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію на суму 608 тис. 300 грн. ПАТ «Укртатнафта» за забір води з підземних свердловин за відсутності спеціального дозволу на користування надрами (підземними водами).

Найбільш резонансні події за тиждень

Запорізька область

Виявлено та ліквідовано 39 пожеж на площі 6,61 га (горіла суха трава, очерет та сміття).

Київська область

Виявлено та ліквідовано 22 пожежі трав’яного настилу на загальній площі 37,45 га.

Хмельницька область

В ніч з 29 лютого на 01 березня 2020 року за інформацією громадських активістів щодо забруднення р.Хомора на території  Полонського району. Державними інспекторами Хмельницької області здійснено виїзд на місце та відібрано проби поверхневих вод на р.Хомора. Рівень кисню на межі Хмельницької та Житомирської області складав  5,2 мг/дм3,  вище скиду №1 - 7,2мг/дм3, нижче скиду- 6,3мг/дм3 (при нормі не менше  6,0-4,0мг/дм3). На момент виїзду аварійний скид не зафіксовано.

Чернігівська область

Триває карантин оголошений 24.01.2020 у зв’язку з виявленням ДНК-вірусу африканської чуми свиней у дикого кабана, відстріл якого було здійснено в межах мисливського господарства ТОВ СМП "Рись" (Козелецький район, урочище "Мохи", квартал №312 ДП "Остерський військовий лісгосп"). Карантин запроваджено на території мисливських угідь ТОВ «Рись». Встановлено зону захисту – в радіусі 5 км та зону нагляду – в радіусі 10 км з 6 населеними пунктами Козелецького району.

Виявлено та ліквідовано 6 випадків загорання сухої трави площею 17 га


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці