Результати здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища з 24 по 30 квітня 2020 року

 З 24 по 30 квітня 2020 року територіальними та міжрегіональними територіальними  органами Державної екологічної інспекції України проведено 277 перевірок на 197 об’єктах державного нагляду (контролю), складено 510 протоколів про адміністративні правопорушення. 

Загальна сума накладених штрафних санкцій складає 124 тис. гривень. 

До Державного бюджету стягнуто 130 тис. гривень. 

Відкрито 15 кримінальних проваджень.

За порушення вимог природоохоронного законодавства розраховано збитків на суму 13 млн 66 тис. гривень.

Загальна сума пред’явлених претензій складає 211 млн 647 тис. гривень. Стягнуто збитків в добровільному та примусовому порядку на суму 1 млн 882 тис. гривень.

Найбільш резонансні порушення вимог природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання:

Донецька область

Інспекцією у Донецькій області проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію КУП «Мирком» на суму 567 тис. 498 грн. за самовільне використання води із водозабору підземних джерел «Скельове» (відсутній дозвіл на користування надрами).

Київська область

Інспекцією Столичного округу пред’явлено претензію на суму 207 млн 174 тис. грн. КП Щасливської сільської ради «Житлово-комунальний комбінат «Щасливський» за засмічення земель комунальної власності (землі промисловості, рекультивоване звалище) будівельними та побутовими відходами на загальній площі 73000 кв.м. 


Проведено розрахунок збитків на суму 1 млн 584 тис. 307 грн. за засмічення земельної ділянки твердими побутовими відходами площею 20629 кв.м висотою 0,5 м на території Глибоцької сільської ради Бориспільського району. Матеріали направлено до Бориспільської місцевої прокуратури Київської області.

Полтавська область

Інспекцією Центрального округу проведено розрахунок збитків  на суму 1 млн 113 тис. 981 грн за засмічення невідомими особами земельної ділянки площею 587 кв. м будівельними, зерновими, побутовими відходами на території  смт. Глухове Чорноглазівської сільської ради Полтавського району. Матеріали направлено до Миргородської місцевої прокуратури.

Проведено розрахунок збитків на суму 2 млн 628 тис. грн. за незаконну вирубку дерев ясена у кількості 337 шт. у лісозахисній смузі на території Сергіївської ОТГ Гадяцького району. Матеріали направлено до Гадяцького ВП ГУПН в Полтавській області.

Проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію ПАТ «Транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія «Укртатнафта» на суму 1 млн 197 тис. 583 грн. за розміщення відходів (змішаних та утворених під час виробництва бітуму нафтового) на відкритому ґрунті, площа забруднення складає 270 кв. м, засмічення 187,38 кв.м. Претензію сплачено в добровільному порядку в повному обсязі. 

Харківська область

Інспекцією у Харківській області проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію ТОВ «Харків Еко» на суму 674 тис. 107 грн. за засмічення земельних ресурсів площею 7605 кв.м нафтопродуктами. Матеріали направлено до прокуратури Харківської області та СБУ у Харківській області.

Проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію на суму 683 тис. 550 грн. громадянину, за знищення рослин занесених до Червоної книги України, а саме цибулі ведмежої, в кількості 11025 шт. на території ДП «Чугуєво-Бабчанське ЛГ». Матеріали направлено до Чугуївського міського суду Харківської області.

Чернівецька область

  Інспекцією Карпатського округу проведено розрахунок збитків на суму 1 млн 526 тис. 307 грн. за самовільне користування надрами при видобуванні гравійно-піщаної сировини невідомими особами на території с. Іспас Вижницького району. Матеріали направлено до Кіцманського ВП ГУНП в Чернівецькій області.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці