Результати здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища з 07 по 13 червня 2019 року

          З 07 по 13 червня 2019 року територіальними органами Державної екологічної інспекції України проведено 1084 перевірки на 424 об’єктах державного нагляду (контролю), складено 1138 протоколів про адміністративні правопорушення.

         Загальна сума накладених штрафних санкцій складає 244 тис. гривень.
До Державного бюджету стягнуто 254 тис. гривень.

         За порушення вимог природоохоронного законодавства розраховано збитків на суму 2 млн 724 тис. гривень.

         Загальна сума пред’явлених претензій та позовів складає 15 млн 449 тис. гривень. Стягнуто претензій та позовів на суму 1 млн 543 тис. гривень.

         Найбільш резонансні порушення вимог природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання:

         м. Київ

         Інспекцією Столичного округу пред’явлено претензію на суму
14 млн 138 тис. 552 грн. Державному закладу «Український спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення МОЗ України» за засмічення земельної ділянки площею 366 м2  твердими побутовими відходами та золошлаком.

        Чернігівська область

        Інспекцією у Чернігівській області проведено розрахунок збитків на суму
985 тис. 360 грн. за незаконну рубку дерев на території с. Садове Менського району. Матеріали направлено до Менського ВП ГУНП в Чернігівській області.

     

 

       Найбільш резонансні події за тиждень

       Вінницька область

       09.06.2019 в с. Збаржівка  Погребищенського району Вінницької області, внаслідок ДТП мікроавтобус Mersedes «Spinter» з’їхав з дороги та перекинувся в ставок, розташований на р. Фоса, притоці р. Рось. Виникло загоряння та пошкоджено тару, в якій перевозились засоби захисту рослин. Внаслідок розгерметизації, в водний об’єкт потрапили засоби захисту рослин. Інспекцією
у Вінницькій області 09.06.2019 відібрано проби води зі ставка Панського, розташованого на річці Фоса (у місці розливу), р. Фоса (200 м нижче місця розливу) та р. Рось (100 м нижче впадіння р. Фоса) проведено вимірювання за допомогою експрес-методів, за результатами вимірювань яких встановлено: низький вміст розчиненого кисню (від 2,92 до 3,8 мг/дм3 у ставку Панському та р. Фоса; 3,08 мг/дм3 у р. Рось 100 м нижче впадіння р. Фоса при нормативному вмісті не менше 4,0 мг/дм3); наднормативний вміст азоту амонійного у ставку Панському, р. Фоса, р. Рось 100 м нижче впадіння р. Фоса; наднормативний вміст нітритів у ставку Панському та р. Фоса. Вміст забруднюючих речовин у пробі води, відібраній у р. Рось (с. Борщагівка, на межі Вінницької та Київської областей) не перевищує нормативних значень; вміст розчиненого кисню задовільний та становить 5,19 мг/дм3.

     Станом на 14.06.2019 вплив на р. Рось ДТП, наслідком якої стало потрапляння хімічних засобів захисту рослин у р. Фоса, відсутній. Всі показники складу та властивостей вод р. Рось, що аналізувались, знаходяться в межах нормативних значень.

       Запорізька область

       Виявлено та ліквідовано 72 пожежі на площі 13,26 га (горіла суха трава, сміття та очерет).

       Київська область

       Триває карантин у зв’язку з виявленням 10.05.2019 ДНК вірусу африканської чуми свиней у приватному домогосподарстві с. Новий Корогод Бородянського району. Зоною захисту визначено територію сіл Бородянської ОТГ: Новий Корогод, Дмитрівка та Озерщина, зоною нагляду села Нова Гребля, Вабля, Дружня, хутір Гай, Загальці, Галинка, Нова Буда, Вишняки, Майданівка, Язвинка та мисливські угіддя ТОВ «МРК «Ярик», ТОВ «Поле Вовк», свиногосподарство ТОВ «Агро Еко Технології ім. Шевченка».

       Сумська область

       06.06.2019 у Лебединському районі, на землях Кам’янської сільської ради, під час виконання робіт з освоєння свердловини № 55 Новотроїцького НГКР сталась аварія, внаслідок якої відбулося забруднення земельної ділянки нафтопродуктами за межами обвалування факельного амбару свердловини на площі 10800 м2. Роботи з ліквідації наслідків аварії на сьогодні тривають: зібрано максимальну кількість нафтопродуктів з земельної ділянки механічним способом; з факельного амбару свердловини відкачано 36 м3 рідини (вода, парафіни і нафтова плівка) та вивезено на нафтоуловлювач УКПГ Тимофіївка; проведена рекультивація обваловки факельного амбару; земельну ділянку навколо факельного амбару, забруднену нафтопродуктами, оброблено сорбентом – біодеструктором вуглеводнів «ЕКОНОДІН». Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Сумської області здійснено відбір проб ґрунту. Відділом інструментально-лабораторного контролю проводяться лабораторні дослідження.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці