Результати здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища з 05 по 11 липня 2019 року

          З 05 по 11 липня 2019 року територіальними органами Державної екологічної інспекції України проведено 922 перевірки на 356 об’єктах державного нагляду (контролю), складено 881 протокол про адміністративні правопорушення.

         Загальна сума накладених штрафних санкцій складає 226 тис. гривень.
До Державного бюджету стягнуто 185 тис. гривень.

         За порушення вимог природоохоронного законодавства розраховано збитків на суму 5 млн 108 тис. гривень.

         Загальна сума пред’явлених претензій та позовів складає 4 млн 312 тис. гривень. Стягнуто претензій та позовів на суму 1 млн 826 тис. гривень.

         Найбільш резонансні порушення вимог природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання:

        Дніпропетровська область

        Інспекцією у Дніпропетровській області проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію на суму 882 тис. 656 грн. ТОВ «Агрофірма «Авангард» за наднормативний викид забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Матеріали направлено в ГУНП в Дніпропетровській області.

        Інспекцією у Дніпропетровській області проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію на суму 615 тис. 568 грн. ТОВ «Інфра-Сервіс Аква» за самовільне користування надрами (підземними водами) без відповідного дозволу. Матеріали направлено в ГУНП в Дніпропетровській області.

        Одеська область

        Інспекцією в Одеській області проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію на суму 587 тис. 895 грн. КП «Захарівське виробниче управління житлово-комунального господарства» за самовільне користування надрами (підземними водами) без дозволу на спеціальне водокористування.

        Інспекцією Кримсько-Чорноморського округу проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію, судновласнику, на суму 1 млн 510 тис. 295 грн. за забруднення внутрішніх морських вод України внаслідок скиду з судна «Anangel Happiness» забрудненої зворотної води з перевищенням нормативів ГДК завислих речовин. Претензію сплачено.

       Найбільш резонансні події за тиждень

       Дніпропетровська область

       05.07.2019 о 19.00 годині на ПАТ «Дніпровський меткомбінат» у
м. Камянське,  у процесі виплавки конверторної сталі відбувся наднормативний викид твердих речовин (бурого диму) через аераційний ліхтар цеху. Постраждалих немає, загроза життю мешканцям міста відсутня.

       Запорізька область

       Виявлена та ліквідована 141 пожежа на площі 52,47 га (горіла суха трава, сміття, очерет та сільськогосподарські рослини), в т.ч. 0,04 га на території о. Хортиця.

       Триває карантин оголошений у зв’язку з виявленням 02.07.2019 ДНК вірусу африканської чуми свиней у Фермерському господарстві «Спайдер» с. Омельник  Оріхівського району.  Затверджено план заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження АЧС на території Оріхівського району, визначено межі епізоотичного осередку, зон захисту та нагляду. В неблагополучному пункті вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника АЧС.

       Київська область

       Виявлено та ліквідовано 64 пожежі трав’яного настилу на загальній площі 19,23 га та 2 загорання торфу на загальній площі 2,25 га.

       Миколаївська область

       Триває карантин оголошений у зв’язку з виявленням 02.07.2019 ДНК вірусу африканської чуми свиней на території приватного домогосподарства
у с. Петропавлівка Доманівського району. Встановлено зону захисту в радіусі
3 км від епізоотичного вогнища куди увійшли населені пункти Петропавлівка, Олександродар Доманівського району. Встановлено зону нагляду в радіусі 6 км від зовнішніх меж зони захисту в яку ввійшли села Доманівського району Царедарівка, Сила, Новоселівка.

        06.07.2019 о 16.00 сталось займання побутових відходів, розміщених на полігоні ТДВ у Березанському районі. Пожежа ліквідована.

       Чернігівська область

        Виявлено та ліквідовано випадок загорання сухої трави на площі близько 54,6 га по причині необережного поводження з вогнем невстановленими особами. Зафіксовано 3 випадки загорання торфу: біля с. Пилятин Козелецького району на площі 3 га, біля с. Вир Ріпкинського району на площі 0,8 га,  біля с. Мньов Чернігівського району -  0,1 га, пожежі ліквідовано. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці