Результати здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища з 06 по 12 вересня 2019 року

 З 06 по 12 вересня 2019 року територіальними та міжрегіональними територіальними  органами Державної екологічної інспекції України проведено 748 перевірок на 289 об’єктах державного нагляду (контролю), складено 719 протоколів про адміністративні правопорушення. 

 Загальна сума накладених штрафних санкцій складає 208 тис. гривень. 

До Державного бюджету стягнуто 146 тис. гривень. 

Відкрито два кримінальних провадження.

За порушення вимог природоохоронного законодавства розраховано збитків на суму 5 млн 873 тис. гривень.

Загальна сума пред’явлених претензій та позовів складає 4 млн 425 тис. гривень. Стягнуто претензій та позовів на суму 246 тис. гривень.

        З метою припинення негативного впливу на навколишнє природне середовище при здійсненні виробничої діяльності за позовною заявою Інспекції Поліського округу за рішенням суду обмежено (призупинено) діяльність одного суб’єкту господарювання.


Найбільш резонансні порушення вимог природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання:

Івано-Франківська область

Інспекцією Карпатського округу проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію на суму 1 млн 249 тис. 66 грн. ПрАТ «Івано-Франківськторф» за видобуток торфу без спеціального дозволу. Матеріали направлено до ВП ГУНП в Івано-Франківській області.


        Полтавська область

Інспекцією Центрального округу проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію на суму 1 млн 1 тис. 343 грн. КП ПОР «Полтававодоканал» за відсутність дозволу на спецводокористування.

Інспекцією Центрального округу проведено розрахунок збитків 

та пред’явлено претензію на суму 506 тис. 654 грн. Приватному агропідприємству «Диканське» за забір води зі свердловини за відсутності спеціального дозволу на користування надрами (підземними водами).

Інспекцією Центрального округу проведено розрахунок збитків 

та пред’явлено претензію на суму 538 тис. 386 грн. ТОВ «Дружба» за забір води зі свердловини за відсутності спеціального дозволу на користування надрами (підземними водами).


Найбільш резонансні події за тиждень

Вінницька область

11.09.2019 на технічній території Калинівського арсеналу сталось загоряння сухої трави на площі близько 2 га, внаслідок чого здетонували боєприпаси, що були призначені для утилізації. 11.09.2019 пожежу ліквідовано.

Запорізька область

Виявлено та ліквідовано 119 пожеж на площі 46,3 га (горіла суха трава, очерет, сміття, чагарник, повалені дерева та хвойна підстилка), у т.ч.: 8 га на території Андріївського лісництва ДП «Бердянське лісове господарство»;  1,22 га на території Іванівського лісництва ДП «Кам'янсько-Дніпровське лісове господарство».

Київська область

Виявлено та ліквідовано 299 пожеж трав’яного настилу на загальній площі 279,887 га, 20 загорань торфу на загальній площі 1,551 га, 2 лісові пожежі на загальній площі 0,4 га та 4 пожежі на сміттєзвалищах на загальній площі 3,59 га.

Кіровоградська область

Триває карантин, оголошений у зв’язку з виявленням 27.08.2019 ДНК вірусу африканської чуми свиней (АЧС) в c. Миколаївка Добровеличківського району. Проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, на якому визначили межі загрозливої зони. Вжиті всі відповідні заходи реагування та недопущення поширення захворювання АЧС.

Оголошено карантин, у зв’язку з виявленням 09.09.2019 ДНК вірусу африканської чуми свиней (АЧС) на території приватного домогосподарства у м. Новомиргород Новомиргородського району. Проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, на якому визначили межі загрозливої зони. Розроблено заходи щодо локалізації вогнища та недопущення поширення інфекції.

Миколаївська область

        Триває карантин, оголошений у зв’язку з виявленням 16.08.2019 ДНК вірусу африканської чуми свиней (АЧС) на території приватного домогосподарства 

в м. Первомайськ, яке визначено епізоотичним вогнищем. Встановлено зону захисту в радіусі 3 км від епізоотичного вогнища. В зону захисту увійшли населені пункти м. Первомайськ (територія обмежена вул. Грушевського, мости через річки Синюху та Південний Буг, вул. Київську), частина вул. Братів Лісовців населеного пункту Грушівка Первомайського району. Встановлено зону нагляду в радіусі 5 км від зовнішніх меж зони захисту. В зону нагляду увійшли частина м. Первомайськ, с. Грушівка, с. Мигія, с. Кінецьпіль, свиногоподарства ТОВ «Бузькі пороги» Первомайського району. 

       Оголошено карантин у зв’язку з виявленням 05.09.2019 ДНК вірусу африканської чуми свиней (АЧС) на території приватного домогосподарства 

у м. Нова Одеса, яке визначено епізоотичним вогнищем. Встановлено зону захисту в радіусі 3 км від епізоотичного вогнища. В зону захисту увійшли м. Нова Одеса , с. Троїцьке Новоодеського району.

       10.09.2019 у м. Баштанка Баштанського району сталась пожежа на міському полігоні твердих побутових відходів на площі 25000 кв.м. Пожежу ліквідовано.

       11.09.2019 сталась пожежа на території Балабанівського лісового урочища державного підприємства «Миколаївське лісомисливське господарство» площею приблизно до 3 га. О 17 год. 45 хв. 11.09.2019 - пожежа ліквідована. Ймовірна причина — підпал.

       Харківська область

       За інформацією, отриманою від ГУ ДСНС у Харківській області, сталось 75 випадків пожеж сухої трави, хвойної підстилки, очерету та сміття, котрі винищили біля 30 га сухої рослинності. Пожежі ліквідовано.       

       Чернігівська область

       Виявлено та ліквідовано: 24 випадки загорання сухої трави на площі  98,91 га; 2 випадки загорання лісового настилу площею 5,51 га; 5 випадків загорання торфу на площі 10,05 га. Пожежі ліквідовано не в повному обсязі. Гасіння торфу триває на території Сновського, Козелецького та Ніжинського районів  загальною площею   –  4,1 га.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці